mr. A. (Anja) van Meurs
Mr. Anja van Meurs studeerde Nederlands recht (EUR) en Notarieel recht (RUL). Na haar studie heeft zij ruime ervaring opgedaan in de notariële ondernemingsrechtpraktijk. Inmiddels is Anja al meer dan 20 jaar werkzaam als zelfstandig notarieel jurist. Zij adviseert, doceert en publiceert op het gebied van ondernemingsrecht en sinds de wetswijziging in 2018 ook op het gebied van de Wwft.
Met de invoering van de Wet Flex-bv op 1 oktober 2012 biedt Boek 2 BW alle ruimte om afspraken tussen aandeelhouders op maat vorm te geven, zowel statutair als contractueel. Door de vele vragen over de (on)mogelijkheden en de onderlinge samenhang van vennootschapsrechtelijke en contractuele bepalingen, is de focus van de werkzaamheden sindsdien komen te liggen op het vormgeven van statuten en aandeelhoudersovereenkomsten.
Met de wijziging van de Wwft zijn de verplichtingen voor het notariaat toegenomen. Tegelijkertijd is ook het toezicht intensiever en zijn de mogelijke sancties verzwaard. Het op de juiste manier naleven van de poortwachtersrol blijkt niet altijd even makkelijk. Met (inhouse-)cursussen, know-how en publicaties wil Anja het bewustzijn in de notariële praktijk over mogelijk misbruik van de dienstverlening in het kader van witwassen (verder) ontwikkelen.
De combinatie van praktijk(voorbeelden) en theorie staat altijd voorop.
Wwft
12Fasen cliëntenonderzoek
Gevolgen niet afgerond cliëntenonderzoek (art. 5 + 16 lid 4 Wwft)
Verplichte onderdelen bij elk cliëntenonderzoek
Vaststellen doel en beoogde aard zakelijke relatie (art. 3 lid 2 onder c Wwft)
Monitoring zakelijke relatie (art. 3 lid 2 onder d Wwft)
Identificatie vertegenwoordiger cliënt (art. 3 lid 2 onder e Wwft)
Verificatie voor wie cliënt optreedt (art. 3 lid 2 onder f Wwft)
PEP-onderzoek (art. 8 lid 5 Wwft)
Vereenvoudigd cliëntenonderzoek (art. 6 Wwft)
Verscherpt cliëntenonderzoek (art. 8 - 9a Wwft)
Meldingsplicht bij vrijwillige inkeer
Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie en Wwft