Kennisbank voor het notariaat

Slechts de kavel met klinkerbestrating, drainage en terreinverlichting is bebouwde grond op grond van beleidsbesluit

Het Hof oordeelt over heffing van omzetbelasting bij levering van een in zes kavels gesplitst perceel met hierop klinkerbestrating. Klinkerbestrating op een zandbed kwalificeert op zichzelf niet als gebouw, omdat ze niet zijn verbonden met de grond. Hierdoor kwalificeren vijf van de zes kavels als onbebouwde grond en is sprake van de levering van een bouwterrein belast met omzetbelasting.

Ten aanzien van de enige kavel waarop zich een afwateringsput én terreinverlichting in de vorm van een lantaarnpaal bevinden, oordeelt het Hof dat deze bebouwing als verwaarloosbaar moet worden beschouwd en daarom ook deze kavel kwalificeert als bouwterrein. X kan zich echter met betrekking tot deze kavel wel met succes beroepen op het Besluit onroerende zaken omzetbelasting (12 december 2023, nr. 2023-26908), op grond waarvan de klinkerbestrating kwalificeert als gebouw en de levering van deze kavel is vrijgesteld van de heffing van omzetbelasting.

Bekijk samenvatting procedure
Instantie Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden
Uitspraakdatum 02-07-2024
ECLI ECLI:NL:GHARL:2024:4430
Zaaknummer 23/516
Bijzondere kenmerken Hoger beroep
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
  • Notamail 2024/165
  • V-N Vandaag 2024/1531

Het Hof oordeelt over heffing van omzetbelasting bij levering van een in zes kavels gesplitst perceel met hierop klinkerbestrating. Klinkerbestrating op een zandbed kwalificeert op zichzelf niet als gebouw, omdat ze niet zijn verbonden met de grond. Hierdoor kwalificeren vijf van de zes kavels als onbebouwde grond en is sprake van de levering van een bouwterrein belast met omzetbelasting. Ten aanzien van de enige kavel waarop zich een afwateringsput én terreinverlichting in de vorm van…

Verder lezen?

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.

Geen inloggegevens?

Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.


Gebruikers van Via Juridica

Bekijk alle

Gerelateerde wetstoelichtingen


Bouwterrein (art. 11 lid 6 Wet OB)