Kennisbank voor het notariaat

Paulianeuze schenking doordat legaten niet konden worden voldaan

Erflater E heeft in 2006 in zijn uiterste wil onder meer twee legaten opgenomen ten behoeve van de ouders van executeur X en mede-executeur Y. De legaten konden niet (geheel) worden voldaan uit de beneficiair aanvaarde nalatenschap. E heeft in 2017 (vier jaar voor zijn overlijden) zijn bedrijf en bedrijfspanden aan zijn enig erfgenaam overgedragen voor een bedrag dat significant lager ligt dan de overeengekomen overnamesom. X en Y hebben deze gift buitengerechtelijk vernietigd, omdat deze paulianeus zou zijn. De Kantonrechter gaat mee in het betoog van X en Y. Legatarissen zijn immers schuldeisers van de nalatenschap en door het niet-voldoen van de legaten zijn zij benadeeld. Dat de overdracht van het bedrijf en de bedrijfspanden op hoge leeftijd tot een tekort zouden leiden, was met een redelijke mate van waarschijnlijkheid te voorzien.

De redactie van Via Juridica plaatst vraagtekens bij deze uitspraak; zie hiervoor de opmerking bij de samenvatting van de procedure.

Bekijk samenvatting procedure
Instantie Rechtbank Limburg
Uitspraakdatum 07-08-2024
ECLI ECLI:NL:RBLIM:2024:5313
Zaaknummer 10760372 CV 23-4520
Bijzondere kenmerken Eerste aanleg - enkelvoudig
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
  • Notamail 2024/195

Erflater E heeft in 2006 in zijn uiterste wil onder meer twee legaten opgenomen ten behoeve van de ouders van executeur X en mede-executeur Y. De legaten konden niet (geheel) worden voldaan uit de beneficiair aanvaarde nalatenschap. E heeft in 2017 (vier jaar voor zijn overlijden) zijn bedrijf en bedrijfspanden aan zijn enig erfgenaam overgedragen voor een bedrag dat significant lager ligt dan de overeengekomen overnamesom. X en Y hebben deze gift buitengerechtelijk vernietigd, omdat deze pauli…

Verder lezen?

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.

Geen inloggegevens?

Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.


Gebruikers van Via Juridica

Bekijk alle