Kennisbank voor het notariaat

Rechtbank vernietigt artikel in koopovereenkomst dat kwalificeert als oneerlijk beding

V heeft een perceel grond van 502 m² verkocht aan K, maar het perceel blijkt 13,52 m² kleiner te zijn, waarop K schadevergoeding eist. V beroept zich op een artikel in de koopovereenkomst inhoudende dat ondermaat geen aanleiding geeft tot enige rechtsvordering. Het staat vast dat partijen niet over voornoemd artikel hebben gesproken en dat V het artikel in alle koopovereenkomsten opneemt. Het artikel kwalificeert daarom als algemene voorwaarde in de zin van art. 6:231 aanhef en onder a BW en is op grond van art. 6:233 aanhef en onder a BW vernietigbaar als het onredelijk bezwarend is voor K. Omdat het perceel bedrijfsmatig is verkocht en K consument is, is bovendien de Europese richtlijn betreffende oneerlijke bedingen in consumentenovereenkomsten indirect van toepassing.

De Kantonrechter oordeelt dat het artikel oneerlijk en onredelijk bezwarend is in de zin van genoemde richtlijn. Dit brengt mee dat V tekort is geschoten in de nakoming van de koopovereenkomst en verplicht is de daaruit voortvloeiende schade aan K te vergoeden..

Bekijk samenvatting procedure
Instantie Rechtbank Zeeland-West-Brabant
Uitspraakdatum 21-08-2024
ECLI ECLI:NL:RBZWB:2024:6563
Zaaknummer 10655698 \ CV EXPL 23-2637 (E)
Bijzondere kenmerken Bodemzaak
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
  • Notamail 2024/230

V heeft een perceel grond van 502 m² verkocht aan K, maar het perceel blijkt 13,52 m² kleiner te zijn, waarop K schadevergoeding eist. V beroept zich op een artikel in de koopovereenkomst inhoudende dat ondermaat geen aanleiding geeft tot enige rechtsvordering. Het staat vast dat partijen niet over voornoemd artikel hebben gesproken en dat V het artikel in alle koopovereenkomsten opneemt. Het artikel kwalificeert daarom als algemene voorwaarde in de zin van art. 6:231 aanhef en onder…

Verder lezen?

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.


Inloggen via Legal Intelligence

Geen inloggegevens?

Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.


Gebruikers van Via Juridica

Bekijk alle

Gerelateerde wetstoelichtingen


Algemene voorwaarden (art. 6:231- 235 BW)