Kennisbank voor het notariaat

Rol notaris bij schenkingen volgens A-G

In deze procedure staan twee broers tegenover elkaar met betrekking tot grote onderhandse schenkingen die door de inmiddels overleden vader zijn gedaan aan de jongste broer, van wie vader een lange tijd afhankelijk was voor zijn verzorging.
A-G Valk laat zich uit over de bijzondere regel van de bewijslastverdeling van art. 7:176 BW. De bepaling houdt in dat - in het geval van onderhandse schenkingen - de bewijslast rust op de begiftigde, indien de schenker feiten stelt waaruit volgt dat de schenking door misbruik van omstandigheden tot stand is gekomen. Deze omkering van de bewijslast beschermt de schenker en geldt niet als van de schenking een notariële akte is opgemaakt.
Daarom besteedt de A-G ook aandacht aan de rol van de notaris hierbij: hij zal de schenker en begiftigde kritische vragen moeten stellen onder meer over de verhouding tussen schenker en begiftigde en de vermogenspositie van schenker. Een behoorlijke taakvervulling brengt mee dat in veel gevallen de notaris de schenker ook zonder de begiftigde zal spreken. De notariële bemoeienis is een belangrijke aanwijzing dat de schenker weloverwogen tot zijn besluit is gekomen.

Bekijk samenvatting procedure
Instantie Parket bij de Hoge Raad
Uitspraakdatum 14-02-2020
ECLI ECLI:NL:PHR:2020:165
Zaaknummer 18/04090
Bijzondere kenmerken -
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
  • RN 2020/32

In deze procedure staan twee broers tegenover elkaar met betrekking tot grote onderhandse schenkingen die door de inmiddels overleden vader zijn gedaan aan de jongste broer, van wie vader een lange tijd afhankelijk was voor zijn verzorging.A-G Valk laat zich uit over de bijzondere regel van de bewijslastverdeling van art. 7:176 BW. De bepaling houdt in dat - in het geval van onderhandse schenkingen - de bewijslast rust op de begiftigde, indien de schenker feiten stelt waaruit volgt dat de schen…

Verder lezen?

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.


Inloggen via Legal Intelligence

Geen inloggegevens?

Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.


Gebruikers van Via Juridica

Bekijk alle