Kennisbank voor het notariaat

Regeling inzake verbeuren aandeel door verzwijging nalatenschapsgoed niet van overeenkomstige toepassing bij wettelijke verdeling

Op de nalatenschap van V is de wettelijke verdeling van toepassing. Volgens de kinderen heeft langstlevende M door doelbewust geen melding te doen van bepaalde tot de nalatenschap behorende goederen, zijn aandeel in deze goederen verbeurd. De wettelijke verdeling wordt geregeld in de artikelen 4:13 e.v. BW. Art. 3:194 lid 2 BW, op grond waarvan een deelgenoot bij opzettelijke verzwijging van een gemeenschapsgoed zijn aandeel daarin verbeurt, is echter niet van overeenkomstige toepassing verklaard op de wettelijke verdeling zoals geregeld in art. 4:13 BW e.v. De vraag doet zich voor of toepassing van een met art. 3:194 lid 2 BW vergelijkbare sanctie verenigbaar is met art. 1 van het Eerste Protocol bij het EVRM.
Het hof oordeelt dat voor het opleggen van een met art. 3:194 lid 2 BW vergelijkbare sanctie een voldoende duidelijke en specifieke wetsbepaling vereist is, die niet arbitrair is. Daarvoor is de in de wet opgenomen redelijkheid en billijkheid onvoldoende.

Bekijk samenvatting procedure
Instantie Gerechtshof Amsterdam
Uitspraakdatum 09-07-2013
ECLI ECLI:NL:GHAMS:2013:1968
Zaaknummer 200.106.369-01
Bijzondere kenmerken Hoger beroep
Vindplaatsen
  • Rechtspraak.nl
  • RN 2016/37
  • ERF-Updates.nl 2016-0033

Op de nalatenschap van V is de wettelijke verdeling van toepassing. Volgens de kinderen heeft langstlevende M door doelbewust geen melding te doen van bepaalde tot de nalatenschap behorende goederen, zijn aandeel in deze goederen verbeurd. De wettelijke verdeling wordt geregeld in de artikelen 4:13 e.v. BW. Art. 3:194 lid 2 BW, op grond waarvan een deelgenoot bij opzettelijke verzwijging van een gemeenschapsgoed zijn aandeel daarin verbeurt, is echter niet van overeenkomstige toepassing verklaa…

Verder lezen?

Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.


Inloggen via Legal Intelligence

Geen inloggegevens?

Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.

Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!

Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.


Gebruikers van Via Juridica

Bekijk alle