Hoe wordt een vechtscheiding voorkomen? Tien tips door de bril van een familierechtadvocaat
Het aantal scheidingen in Nederland neemt al jarenlang toe. Als er wordt gesproken over een ‘scheiding’, hoeft dit niet altijd te betekenen dat sprake is van een echtscheiding tussen gehuwden. Dit kan ook gaan over de beëindiging van een geregistreerd partnerschap en scheiding van (formele en informele) samenlevers. Als in dit artikel wordt gesproken over ‘scheiding’, wordt bedoeld de scheiding tussen zowel gehuwden, geregistreerd partners als formele en informele samenlevers, met en zonder kinderen.
Een deel van de scheidingen eindigt helaas in een complexe scheiding, ook wel een vechtscheiding genoemd. Veel vechtscheidingen spitsen zich met name toe op de kinderen en de financiën. Met name over dit laatste aspect zijn er situaties denkbaar waarin discussie achteraf (aan het einde van een relatie of huwelijk) kan worden voorkomen als de partners vooraf (bij aanvang of tijdens de relatie of huwelijk) goed worden geadviseerd over hun rechten en plichten.
In dit artikel worden tien tips gegeven voor de notariële praktijk, om een vechtscheiding bij gehuwden en (formele en informele) samenlevers te voorkomen. Hierbij worden tips gegeven voor zowel de situatie dat de partners nog samen zijn, als de situatie dat de relatie al is verbroken.
Verder lezen?
Om dit document te kunnen bekijken, moet u ingelogd zijn.
Geen inloggegevens?
Heeft u nog geen inloggegevens, dan kunt u een abonnement afsluiten.
Bent u werkzaam op het notariële en/of fiscale werkterrein en wilt u het gebruik van Via Juridica ervaren?
Vraag een gratis proefabonnement aan en probeer Via Juridica één maand uit!
Voor (voltijd)studenten is een gratis studentenabonnement beschikbaar.